a-topsyt

Joskus on melkoisen turhauttavaa, kun mätsillä on nimikirjaimet ja jonkun FTDNA projektin yleinen sähköpostiosoite yhteystiedoissa, josta ei saa vastausta kysymykseensä.

Itselläni on myös hallinnassa testejä, niissä on yhteys-sähköpostina dnaviena@gmail.com. Käyn kyseistä sähköpostia lukemassa kerran viikossa ja vastaan kysymyksiin aina. Testeissä on maininta about me kohdassa: Tätä testiä hallinnoi Sari Heimonen. Kun otat yhteyttä sähköpostilla kerro, että keneen olet mätsinä. Emailit luetaan ja vastataan kerran viikossa.

Nimimerkillä oleminen on ihan ok, siitä kirjoitinkin hiljattain tänne  mutta yhteystiedot olisi hyvä olla henkilön itsensä käyttämä sähköpostiosoite tai jos sitä ei ole niin edes testihenkilön oma puhelinnumero mistä tavoittaa.

Aiemmin näillä projektin yleisellä sähkopostiosoitteella olevilla oli sentään koko nimi tilillään ja osan heistä pystyikin löytämään esim. facebookista DNA sukututkimuksen ryhmistä ja ottamaan sitä kautta heihin yhteyttä.

Nyt sitten on tullut tyyli, että käytetään vain nimikirjaimia esim. VK ja projektin yleinen sähköpostiosoite. Tämä projektin osoite vielä kun on sellainen, ettei siitä vastata, eikä siihen lähetettyjä sähköposteja välitetä syystä tai toisesta kyseiselle testihenkilölle. Kyseisessä projektissa on yli tuhat jäsentä ja vain yksi ja ainoa ylläpitäjä. Miten sellaista määrää voi hallinnoida ja tehdä edes työtänsä kohtalaisenkaan kunnolla?  Itse näkisin, että FTDNA:n projekteja ei saisi hallinnoida yksi henkilö. Pitäisi vaatia olemaan vähintään kaksi ylläpitäjää. Jos väärinkäytöksiä tulee, voi kysyä toiselta projektin ylläpitäjältä apua.

Sellaiselle henkilölle,  jolla on useita mätsejä näin piilotettuna, on varmasti aika turhauttavaa teettää testi – maksaa siitä – antaa itsensä tiedot näkyä toisille ja sitten ei saakkaan tietää mätsistään mitään, koska tietoja hallinnoi joku muu, jota ei kiinnosta.

Voin vain kuvitella miltä sellaisesta henkilöstä tuntuu, joka yrittää etsiä DNA testien kautta jotain tietämätöntä esi-isäänsä/äitiään. Ja jos vielä sattuu olemaan tällainen testihenkilö todella läheinen mätsi.

Geenisukututkimus on yhteistyötä, kuten perinteinenkin. Kun ostat DNA palvelun, perustuu se siihen, että sinun tietojasi vertaillaan muihin testattuihin ja samalla kun saat tietoa muista, annat myös sitä muille.

Lopuksi vielä terveiseni sille joka näin toimii, haluaisin sanoa, että mitäs jos me kaikki muutkin alkaisimme piilottamaan sinulta tietomme?