23andme

18.2.2017. PÄIVITETTY OHJETTA 1.8.2017

Nyt on mahdollista siirtää 23andme firman testin raakadata (Relative Finder) myös FTDNA:lle veloituksetta. Roberta Estes kirjoitti tästä 16.2. 2017 blogiinsa.  Raakadata minkä voi siirtää pitää olla muodossa v3 tai v4. Sitä vanhempia ei voi siirtää. Lisäksi myös AncerstryDNA:n raakadatan voi siirtää. Niiden pitää olla muodossa v1 tai v2. Nyt myös MyHeritagen autosomalidatan voi siirtää FTDNA:lle.

Ohje siirtoon

Raakadatan lataaminen koneelle 23andme tietokannasta

 • Kirjaudu 23andme tilillesi ja mene kohtaan Tools avaa valikko ja valitse siitä Browse Raw Data
 • Avautuu sivu jossa on kerrottu mitä raakadatasi on yms. Paina sinistä nappia I Understand (ymmärrän)
 • Avautuu sivu : Your Raw Data, klikkaa tämän tekstin yläpuolella olevaa linkkiä  download
 • Alhaalla on valikko, jossa lukee: Choose between downloading data for all DNA (chromosomes 1-22, X, Y, and mitochondrial), only the Y chromosome, or only mitochondrial DNA: valitse All data. Lataussivulla pyydetään antamaan salasana kohdassa: For security please re-enter your password
 • Lopuksi klikkaa Download Raw Data sinistä nappia
 • Tallenna ladattu ZIP paketti koneellesi esim. työpöydälle. Paketti alkaa nimellä genome_omanimesi_v3

Kun tämä lataus on suoritettu, mene FTDNA:n Autosomal transfer sivulle

Raakadatan siirto FTDNA:lle

Kirjoita ensimmäiseen laatikkoon etunimesi, toiseen sukunimesi, kahteen seuraavaan laatikkoon tulee molempiin sama sähköpostiosoittesi. Laita siihen toimiva osoite, sillä saat latauksen jälkeen välittömästi sähköpostiin KIT nron ja salasanan. Pidä ne tallessa. Sitten valitset sukupuolen male = mies, female =nainen. Lopuksi klikkaat Join today nappulaa. Näin olet luonut uuden tilin FTDNA:lle

Avautuu uusi sivu, jossa raakadata ladataan FTDNA.lle

 • Klikkaa kohdasta Drag and drop here to upload file or browse file – kohtaa browse file.
 • Etsi koneeltasi 23andme:n zippipaketti ja valitse se ja anna ladata FTDNA.lle. Se ilmoittaa, kun lataus on suoritettu
 • Tämän jälkeen menee 24 tuntia, että saat mätsit näkyviin

Ennen kuin saat mätsisi näkymään tililläsi 24 tunnin päästä, sinun pitää mennä ja kirjautua uudelle tilillesi. KIT nro ja salasana ovat sähköpostissasi. Sinun täytyy käydä sähköisesti allekirjoittamassa release form, se löytyy kun tililläsi klikkaat matches kohtaa. Avautuu sivu, jossa lukee sinisellä Sign the release form electronically – klikkaa sitä., jossa seuraavalla sivulla klikkaa raksi ruutuun kohdassa joka alkaa I agree to allow… sen jälkeen klikkaa Continue nappulaa. Release formin allekirjoitus on pakollinen,  mikäli haluat nähdä mätsisi ja että mätsit näkevät sinut.

Työkalujen ostaminen käyttöön

19 taalan lisäkorvauksesta saat käyttöön myös työkalut Chromosome browserin,  ancientOrigins jne.

 • Mene tililläsi vasemmalla yläreunassa olevaan kohtaan missä lukee MyFTDNA
 • Valitse siitä vaikka kohta ancientOrigins ja avautuu sivu, jossa lukee:  Upgrade and unlock all features of Family Finder! 
 • Klikkaa laatikkoa Unlock for only 19 $! ja avautuu Shopping Card ja siinä on valmiina summa, ja klikkaa Proceed to checkout. Sen jälkeen maksat tilauksen luottokortillasi ohjeiden mukaan.