Testin tekeminen

Päivitetty 2.3.2017

 • Paketissa on 2 testipuikkoa ja nesteputkiloa
 • Näyte otetaan posken sisäpinnalta kaapien/rapsutellen testipuikolla puolen tai yhden minuutin ajan. Toisella testipuikolla toisen posken sisäpintaa ja toisella toisen.
 • Näytteet voidaan ottaa mihin aikaan vuorokaudesta tahansa, mutta virallisen FTDNA:n ohjeen (huhtikuu 2016) mukaan näytteiden ottoon paras aika on heti aamulla herättyäsi, ennen hampaiden pesua ja aamupalaa. Myöskään ei kannata tupakoida ennen näytteidenottoa.
 • Testipuikon pää katkaistaan nesteputkiloon niin, että taivutetaan hieman puikkoa ja sen pitäisi katketa mustan viivan kohdalta helposti nesteputkiloon. Muista sulkea nesteputkilon punainen korkki huolellisesti.
 • Lisäksi mukana on lappu (release form), johon kirjoitetaan : a) ensimmäiselle tyhjälle viivalle testihenkilön nimi ( lause alkaa I _________ give permission), b) testihenkilön sukupuoli ruksitettava: Male = mies, Female= nainen ja näiden jälkeen on kohta c) Signature__________________ siihen tulee testihenkilön allekirjoitus. Tällä allekirjoituksellasi annat luvan antaa tiedot testin tuloksesta toiselle testatulle, jolla on oleellisesti täsmäävät markkerit/geeniperimä kanssasi. Mikäli tätä lupalappua ei allekirjoita, ei saa näkyviin omalle tilillesi mätsejä, eikä muut näe sinua mätsinä. Viimeinen kohta lupalapussa on sinun varhaisimman esi-isän ja esi-äidin alkuperämaa: Paternal= isälinja ja viivalle suorassa isälinjassasi olevan kaukaisimman esi-isän alkuperämaa, Maternal = äitilinja ja viivalle suorassa äitilinjassasi olevan kaukaisimman esi-äidin alkuperämaa.
 • Muista laittaa putkilot kirkkaaseen minigrip tyyppiseen pussiin, jossa on tarra ja siinä KIT nrosi.
 • Lähetetään paketin mukana tulleessa kuoressa kirjeenä (n. 1,30/1,40 €)Amerikkaan laboratorioon. Päälle pitää laittaa vihreä tullin tarra – olen siihen yleensä kirjoittanut vain DNA sample.

Muistilista

 • Yksityisyyden suojaa on kunnioitettava jokaisen yksilön itsensä, jolla on muita henkilöitä koskevia tietoja.
 • Koskaan ei saa luovuttaa kolmannelle osapuolelle omien mätsien nimiä ja yhteystietoja tai laittaa niitä julkiseen keskusteluun tai vertailla niitä esim. facebook ryhmien keskusteluissa.
 • Myöskään ei kannata lähettää yhteisviestiä (esim säpo) kaikille mätseillesi, sillä siitä saattaa saada varoituksen (esimerkkejä on) ja saat vain vihaisia ihmisiä vastaasi – yhteispostit rikkovat henkilötietosuojaa ja ovat sitäpaitsi todella ärsyttäviä, koska mätsejä saattaa olla useita satoja. Ota siis yhteyttä yksitellen ja yksityisesti mätseihisi.
 • Kun saat tunnukset joilla pääset kirjautumaan DNA sivuillesi, niitä ei kannata luovuttaa muille. Tunnukset tulevat sähköpostiisi heti tilattuasi testipaketin. Pidä ne tallessa!
 • Ei kannata kertoa omaa KIT nroaan julkisissa keskusteluissa somessa tai forumeilla, jos joku sitä kysyy.
 • Tarkista heti paketin saatuasi, että KIT numero (=tunnistenumero, joka yhdistää sinut testiisi) 

Tuloksista

 • Tulokset tulevat www.familytreedna.com sivuille, jonne on jokaisella näytteellä oma tunnus ja salasana. Tunnus on tämä em. KIT nro ja salasana joku muu. Tulevat heti tilauksen tehtyäsi sähköpostiisi. Pidä ne tallessa sillä niillä pääset kirjautumaan omille sivuillesi. Älä anna niitä muiden käyttöön!
 • Tuloksia ei tule mätsilistallesi sinulle vertailuun, ellet ole hyväksynyt lupalappua. Sen voi hyväksyä sähköisesti myöhemminkin tililläsi.
 • Kun saat tunnuksen ja salasanan FTDNA tilillesi, niin käy laittamassa varhaisimman esi-isän tai äidin tiedot sinne. Tärkeää siksi, että mahdolliset DNA sukulaisesi saavat siitä tietoa missä varhaisimmat esi-isät/äidit ovat asuneet. Samoin Sinä saat tietoa muiden laittamista tiedoista. Lisäksi näkyy Matches Maps kohdassa kartalla, jos on nämä lisätty.Tämä erityisen tärkeää jos olet tilannut Y-DNA tai MtDNA testin.
 • Family Finder testissä on tärkeää, että sinulla on joko sukunimilistaus tililläsi. Vain esipolviesi sukunimet. Jos esivanhempasi ovat asuneet sukunimettömällä alueella, voi merkitä siihen esim talon missä on asunut. Lisäksi on erittäin tärkeää, että sinulla on esivanhempasi paikkakunta myös mainittuna. Sukunimet eivät geenien mukana periydy, joten paikkakuntatieto antaa osviittaa mätsillesi mistä etsiä yhteisiä esivanhempia. Tai sitten voit tehdä sinne esipolvistasi sukupuun. FTDNA:n sukupuuohjelma ei ole tarkoitettu ensisijaiseksi sukututkimusohjelmaksi. Sinne ei siis kannata laittaa koko sinun sukututkimustasi. Sukututkimusohjelmat ovat täysin erikseen.

Kolme päätestiä

Ennen testin tilaamista, on hyvä miettiä tavoitteita mitä halutaan testillä saada tietää. Sitten kun tavoite on selvä, on testin valinta helppoa.

 • YDNA vain miehille -Y-kromosomi siirtyy isältä pojalle lähes muuttumattomana. Y-kromosomi ei siirry koskaan tytölle.Suora isälinja. Testejä on eri tarkkuuksilla 12,25,37,67 ja 111 sekä BigY
 • MtDNA (mitokondriodna)- sekä miehille että naisille – suora äitilinja. Testejä on kahta eri tarkkuutta mtDNA+ ja mtFull Sequence. Viimeisin on tarkin.
 • FF = Family Finder (autosomalitesti) serkkutesti – miehille ja naisille. Molempien vanhempien kautta tuleva geeniperimä. Jokaisella on puolet äidiltä ja puolet isältä.

Geenien periytyminen

Naiset

geenit-nainen

Miehet geenit-mies

Taulukon lähde Roberta Estesin blogi

Tarkempaa tietoa testeistä on Suomeksi Ahti Kurrin DNA sivuilla.