Tutkinut Sari Heimonen vuosien 2013-2015 välisenä aikana

HUOM! Sivulta ei saa kopioida tekstejä.  Sivustoa voi linkittää kuitenkin asianmukaisiin yhteyksiin. 

Holappa suvun sanotaan olleen lähtöisin Käkisalmen (Korelan) Ujestista, Räisälän pogostasta, Käkisalmen kaupungista ja nimestä sanotaan Holop sanotaan maaorjina olleen. Itse en ole tätä missään vaiheessa tutkinut enkä ole asialle lähdemateriaalia löytänyt. DNA testien mukaan isälinjainen suku on karjalainen. Myöskään Jääsken asiakirjoja en ole tutkinut, tuliko Holappa niminen Ruotsin puolelle 1495, kuten väitetään. Tämä lähde pitäisi olla Ruotsin arkistossa Kauko Pirisen mukaan. Ruotsin arkistot ovat kyllä nykyään käytettävissä myös maksua vastaan digitaalisena.

Muinainen Suomi forumille on kirjoitettu tietoa Alessandro Stanziani – Labor and right in Eurasia:  1200-luvulta määriltemä termille holopstvo on ollut tietynlainen sopimussuhde ja se yleensä oli ajan sekä muodon osalta rajoitettu. Dodkladnoe holopstvo palveli verovapaana ratsuväkenä 1600-luvulle asti. Alalajit polnoe holopstvo tai starinnoe holopstvo liittyisivät kuitenkin orjuuteen. Kuitenkin Stanzianin mukaan tämäkään laji ei ole maaorjuutta kuvaava. Yleensäkin koko holopstvon liityminen maatalouteen on vähäistä.

Holappa nimi voisi viitata esimerkiksi sotilaisiin. The politico-religious landscape of medieval Karelia kirjassa kerrotaan karjalaisten vuoden 1337 kapinasta. Tuolloin Novgorod oli siirtänyt sotilashallintoa liettualaisille tataarien tataarien paineessa ja karjalaiset maksoivat kulut. Kyseisen kapinan yllyttäjiksi epäilläänns. tamma-karjalaisia eli hevoskasvattajia. Nämä asuivat jossain Saijajoen (Во́лчья)  ja Ohanjoen (О́хта) seuduilla Karjalankannaksella. Saijanjoen yläjuoksu toimi v. 1323 (Pähkinänsaaren rauha) lähtien Ruotsin ja Novgorodin rajajokena.  Voisi siis olla, että nämä hevosmiehet, joissa mahdollisesti Holapat olivat muiden kera, saattoivat alussa olla osa Novgorodin karjalaista ratsuväkeä, joiden muuttunut asema johti kapinaan 1337.

 

Holappissa oli jo varhain sotilaita sillä v. 1608 sodassa oli  kirvulaisen lippueen vääpelinä Matti Matinpoika Holappa.

Novgorodin tuohikirjeiden tulkitsija Janne Saarikivi on löytänyt  niistä nroista: 729 ja 946 Gjulop(a) nimen jota hän pitää Holappa  nimen alkuna. Saarikivi pitää  holop sanan merkitsevän palvelijaa  tai sotilasta.

Itse luin kolttasaamelaisten Gramotaa ja siitä löytyi myös eräs  mielenkiintoinen tiedonmurunen: Vuonna 1601 Moskovassa  kirjoitettu gramota nro 1. Tsaari ja suuriruhtinas Boris Fjodorov  Godunov kirjoitti Kuolansuun linnoitukseen Fjodor Andrejev  Hlopoville.

 

Pääasiassa kuitenkin tutkimukseni suvusta sijoittuu Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen.

Muhoskylän Holapat

Olof Olofinpoika Holappa (sn.1510) sanotaan sukutiedoissa muuttaneen noin 1535-1540 Limingan Laitasaaren kylään , jossa tuolloin oli parikymmentä savua. Olen Laitasaari-historiasivuston teon myötä tutkinut kaikki varhaisimman lähteet koskien Laitasaarta (kymmenysluettelot, maakirjat, verokirjat yms alkaen ensimmäisestä vuoden 1548 nokkaveroluettelosta.) Siinä luettelossa ei mainita Olli Ollinpoikaa asuvaksi täällä. Tässä isännät mitkä tuolloin Laitasaaressa asuivat  Lähde:  Nokkaveroluettelo 1548  Pohjanmaan voutikuntien tilejä  4534e

 • Lotvo Pekanpoika (myöhemmin Lotvosen suku)
 • Simo Simonpoika (myöhemmin Määttä suku)
 • Hannu Maunonpoika
 • Lasse Moilanen
 • Mauno Maunonpoika Kontti
 • Olli Pietarinpoika (myöh Nykyri)
 • Hannu Tomperi
 • Olli Sopanen
 • Hannu Karjalainen
 • Lassi Keränen
 • Hannu Filte (myöhemmin talo Hartikka)
 • Pekka Tylppe
 • Heikki Hämäläinen
 • Klaus Hannunpoika (myöhemmin talo Valkola)
 • Jussi Kemiläinen (myöh Kemiläinen/Kontu)
 • Paavo Hakolainen  (myöhemmin talo Hakkarainen)
 • Jussi Jussinpoika (Pukki)
 • Paavo Halonen
 • Simo Määttä
 • Pekka Ollinpoika Ähkynen
 • Olli Tomperi

Laitasaaren asiakirjoista kuitenkin löytyy sukua ja sukunimikin selviää myöhemmästä asiakirjasta, sillä seuraavan vuoden veroluettelosta eli v. 1549. Veroja täällä maksaa Paavali Ollinpoika – hän on siis voinut asua täällä jo edellisenä vuonna, koska verot maksettiin edelliseltä vuodelta. Hänet merkittiin toisena heti Lotvo Pekanpojan jälkeen. Paavali esiintyy asiakirjoissa 1549-1565 saakka täysin vain patronyymillä Ollinpoika. Vuoden 1566 kymmenysluettelosta selviää hänen sukunimensä Holappa, kirjoitettuna muotoon Holap, hänet on siihen kirjattu toiseksi viimeikseksi. Tämä Paavali on varhaisin asiakirjoista tältä alueelta löytynyt Holappa. Lähteet: Pohjois-Pohjanmaan voudintilit 1549 es817_nide4535-4537 Pohjois-Pohjanmaan voutikunnan kymmenysluettelo 1566, 4687

Tämän Paavali Ollinpojan talon paikka on muhoslaisen tutkijan Raimo Rannan mukaan ollut Muhosjokivarressa. Hänen naapurinsa (Lotvi Pekanpoika, Nykyri, Karjalainen ja Tomperi) asiakirjoissa viittaavat  Muhosjoen varteen. Lotvi Pekanpoika on Lotvosen suvun varhaisin esi-isä ja hänen talonsa oletetaan sijaineen nykyisen Honkalankylän alueella. Nykyri oli Lotvosta vastapäätä. Karjalainen on Perukalla – missä sijaitsee nyk. Pohjolakoti sekä Tomperi sijaitsi nykyisen Toivolakodin tienoilla. Jossain näiden välimaastossa Paavalin tila oli. Ehkä siinä seutuvilla missä on nykyäänkin Ranta-Holapan asuin alue.

Paavalin tila oli aluksi melkoisen pieni, mutta hän sinnikkäästi kasvatti vuoteen 1578 mennessä sitä jopa 8 panninmaahan. Paavali Holapan taloa eivät vainovenäläiset polta vuonna 1590 ja hänen talonsa oli lähes ainoa mikä jäi venäläisiltä polttamatta. Tämä voinee johtua siitä, että talo on sijainnut syrjässä ja vainolaiset eivät sitä ole silloin löytäneet. Kuitenkin sitten vuonna 1592 hänenkin talonsa poltettiin. Vuoden 1592 jälkeen Paavali Holapan taloa ei löydy maakirjoista, kymmenysluetteloissa hänet kuitenkin vielä mainitaan jopa vuoteen 1608 saakka. Sen jälkeen talon kymmenykset maksoi Paavalin poika Pekka Paavalinpoika Holappa ainakin vuoteen 1615 saakka. Taloa ei jostain syystä kirjattu maakirjoihin, vaan kymmenykset maksettiin. Paavalilla oli myös toinen poika Olli Paavalinpoika Holappa. Lähteet: Pohjanmaan voutikunnan ja Oulun erämaan maakirja ja tilikirja 1578, 4752

Pekka Erkinpoika Holappa asui Paavali Ollinpojan naapurissa alkaen vuodesta 1566. (kts kymmenysluettelo v. 1566 edellä) Eli Pekka ilmaantuu 16 vuotta myöhemmin naapuriin, siitä kun Paavali on jo talonsa Muhosjokivarteen pykännyt. Millä tavalla nämä kaksi miestä ovat sukulaisia keskenään, en ole toistaiseksi asiakirjoista pystynyt vahvistamaan.

Pekan tila on kooltaan alussa jopa 10 pannia. Vuonna 1569 hänen tilan koko on kasvanut 16 panniin. Sitten vuoteen 1580 mennessä se on jo huikeat 18 pannia ja kymmenen vuotta myöhemmin 22 pannia. Vainovenäläiset polttavat Pekan talon vuonna 1590, mutta Pekka ilmeisesti rakentaa uuden talon saman tien. Talo on veronmaksukykyinen jo vuonna 1593, panninala on vähentynyt 7:ään. Vuonna 1598 Pekka liitetään Laitasaaren Matti Holapan kanssa samalla yhdysviivalla maakirjaan ja tilan kooksi Pekalle merkittiin vuonna 1599 – 14 pannia.

Laitasaaren Holapat

Laitasaaressa asui myös myöhemmin Matti Holappa. Tämän Matin isännimeä ei ole toistaiseksi löydetty asiakirjoista. Hän saattaa toki olla Paavali Ollinpoika Holapan poikia. Paavali Ollinpoika Holapan ja Matin talojen välinen matka on noin 13 kilometriä ja sijaitsivat siis ihan eri puolilla kylää. Toki välissä on oiva kulkureitti Oulujoki, jota pitkin kyllä pääsi. Matin vaimon nimeä, oliko hänellä edes emäntää?  –  eikä jälkeläisistä ole tietoa asiakirjalähteistä.

Vuonna 1587 ilmestyy siis Laitasaaren perukoille Matti Holappa viljelemään entistä Heikki Koliaisen tilaa. Tila on kooltaan 9 pannia.  Matin tilan sijainti on määritelty asiakirjoista löytyvien naapureiden mukaan ja se sijoittuisi vanhan Rahkon – nykyisen Hyrkin (no 12) ja vanhan Lauri Määtän talojen läheisyyteen. Siinä on nykyään Apajan talo – eli entinen Wilmi.

Vuonna 1590 vainovenäläiset polttivat Matin talon ja se oli hetken autiona. Matti nousi jaloilleen tuhoista huolimatta ja sai jälleen vuonna 1592 tilan veronmaksukykyiseksi.  Vuonna 1598 Matin tila on liitettynä Pekka Erkinpoika Holapan kanssa yhdysviivalla asiakirjoissa yhteen. Matin tilan koko oli 2/3 manttaalia ja Pekan 1/3 manttaalia. Vuodesta 1599 lähtien ei Matti Holapan tilaa löydy enää maakirjoista, mutta kymmenykset talosta maksetaan. Matti taisi itse olla jo tuolloin vanha tai sitten hän kuoli. Ilmeisesti leski tai pojat maksoivat kymmenykset talosta, jotta se saataisiin pysymään omalla suvulla.  Vuonna 1605-1606 Matti Holapan talo mainitaan autioksi, mutta kymmenyksiä maksettiin mm. voilla jne.  kuten tapana oli.  Matin tilan näyttää sitten ottaneen Heikki Wilmi – mies joka kunnostautui mm. Vienan kostoretkilläkin. Saattaa olla, että Wilmi asui tilalla jo aiemmin, koska kymmenyksiä maksettiin. Kts Laitasaari historiasivu Wilmi.

Monissa tutkimuksissa ja hutkimuksissa on sekoitettu kaksi Mattia keskenään Sangilla asunyt Matti Holappa sekä tämä Laitasaaressa samaan aikaan asunut Matti Holappa.

Sanginjärven Holapat

Holapan suvussa on tieto, että Matti ”Olofinpoika” Holappa syntynyt noin 1535 – 1538 välillä Jääskessä, rakensi  ensimmäisen Holappa Nro 1, joka nykyään on nimellä Lahti) nimisen talon vuonna 1567-68 silloisen Utajärven Sanginjärven kylään. Kauko Pirisen vuonna 1989 kansallisarkistossa tekemänsä selvityksen mukaan Matti Holapan isänä mainitaan Olof kolmessa eri lähteessä; lautamiesluettelossa ja kaksi kertaa muuten todistajana Haukiputaan ja Limingan käräjillä Matts Ulof Hålopain Sångijervui. Vuoden 1576 käräjillä Mattia nimitettiin Sankilaiseksi eli kirjoitusasultaan maininta on Madz Sangijlaijne. Tuolloin hän sai pienet sakot pyhäpäivänä tehdystä työstä, koska oli kuokkimassa peltoa.”

Kaikki tiedot ei kyllä täsmää arkistolähteiden minulle antamaan informaatioon. Limingan käräjillä v. 1576 ( Liminka rk. 1576. KA 4746 114v) on kyllä Matti ja häntä sakotetaan edellämainitusti, mutta hänpä ei olekaan mikään Sankilainen. On tehty nimittäin väärä tulkinta tästä nimestä. Pyysin arvostamaani pitkänlinjan sukututkija Matti Lundia tarkastamaan tekstin niin sinä lukee: Mats Savolainen (”Sauoÿlaÿni”). Sellaista kuin Matti Sankilainen ei siis ole olemassakaan, vaan on Matti Savolainen!

Myöskään en ole tavoittanut tutkimistani arkistolähteistä Matille mitään patronyymiä. Lautamiehenä 26.1.1576 ollessaan on vain Matti Holappa Sanginjärveltä. Samoin 1579 kolmilla käräjillä sekä vielä 1580, vain Matti Holappa Sanginjärveltä! Jos joku törmää lähteeseen missä Matille on patronyymi, otan enemmän kuin ilolla sen vastaan.

Matin sanotaan tulleen Laitasaaresta Sangille, siitä ei ole mitään todisteita. Samaan aikaan Laitasaaressa asuu toinen Matti Holappa, joka on sekoitettu tähän Sangin Matti Holappaan ja tehty liian pikaisia johtopäätöksiä ajattelematta loogisesti j  Sangin Matti Holappa näkyy asiakirjoissa Utajärvellä ajalla 1567- 1601, jonka jälkeen poika Erkki ottaa tilan haltuunsa. Laitasaaren Matti Holappa on siellä ajalla 1586-1601.

Lisäksi tämän Sangin Matin talon sanotaan säilyneen v. 1785 hävityksissä, se ei pidä paikaansa – vaan hänenkin talonsa poltettiin niikuin muidenkin.  Vuonna 1590 se oli kuitenkin taas veronmaksukykyinen.

Muut lähteet (tällähetkellä Digiarkiston korjauksen vuoksi nämä linkit eivät toimi vain kuin hakemalla Astia palvelun kautta)

Saarikivi Janne, Finnic Personal Names on Novgorod Birch Bark Documents

Click to access saarikivi.pdf

Muinainen Suomi forum, Häkkinen Jaakko: http://muinainensuomi.foorumimme.com/viewtopic.php?f=12&t=1156&sid=1ae44239e25302d429be4934487efe40

Muhoskylä

(1550 nl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2628383
(1558 nl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2628882
(1557 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2630723
(1557 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2630788
(1557 vl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2630769
(1558 tk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2631880
(1558 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2631804
(1562 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2636027
(1562 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2636299
(1563 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2637013
(1563 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2637599
(1564 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2638657
(1564 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2639037
(1565 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2639996
(1565 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2640195
(1566 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2641026
(1566 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2641188
(1567 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2641879
(1567 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2642110
(1568 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2643237
(1568 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2643376
(1569 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2644270
(1569 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2644421
(1570 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2645117
(1570 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2645327
(1571 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2646162
(1571 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2646496
(1573 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2647972
(1573 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2648023
(1576 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2633319
(1578 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2633387
(1579 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2669274
(1579 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2669553
(1580 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2669778
(1580 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2670106
(1581 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2670718
(1582 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2671362
(1583 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2671658
(1585 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2672927
(1590 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2666365
(1591 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2666982
(1591 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2667391
(1592 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2667786
(1592 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2668144
(1593 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2668486
(1593 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2668792
(1594 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2662366
(1594 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2662796
(1595 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2663070
(1595 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2663527
(1598 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2663713
(1599 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2664585
(1600kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2665496
(1601 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2659375
(1608 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2656594
(1609 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2658065
(1610 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2658967
(1610 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2633694
(1611 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2651672
(1614-15 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2638794

 

Laitasaari:

(mk 1586) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2673282
(mk 1587) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2673554
(1588 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2673852
(1589 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2665662
(1590 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2666365
(1591 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2666980
(1592 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2667786
(1593 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2668486
(1594 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2662366
(1595 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2663070
(1596 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2663070
(1598 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2663713
(1599 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2664585
(1600 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2665496
(1601 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2659375 Tämän jälkeen Holappia ei löydy Laitasaaresta.

 Sanginkylä

26.1.1576 tk käräjät http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2669309
1576 tk  käräjät http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2633362
1579 kt  http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2669318
1579 tk Käräjät http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2669309
1580 tk Käräjät http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2669823
1566 ei löydy Holappia Sangilta.
(1567 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2641881
(1568 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2643239
(1570 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2645119
(1571 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2646166
(1573 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2647822
(1574 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2648472
(1575 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2649060
(1576 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2633319
(1577 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2650017
(1578 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2633455
(1579 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2669274
1580 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2669780
(1581 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2670390
(1582 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2670963
(1583 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2671660
(1584 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2672083
(1585 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2672927
(1586 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2673284
(1587 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2673555
(1588 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2673853
(1589 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2665664
(1590 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2666367
(1591 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2666982
(1592 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2667788
(1593 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2668488
(1594 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2662370
(1599 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2664586
(1600 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2665280
(1600 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2665498
(1601 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2659127
(1605 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2653185
(1606 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2654468

Lisään tähän vielä loppuun lähteet muissa kylissä asuneista varhaisista olevista Holapista

Holappa Juorkuna alkaen v. 1606 (tätä ennen ei Holappia Juorkunassa)

(1606 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2654468 Mats Holappa ¼ manttalia

(1608 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2656596 Mats Holappa

(1609 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2658067 Mats Holappa

(1610 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2658969 Mats Holappa, yksi pariskunta, ei lapsia eikä palvelusväkeä

(1611 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2651344 Mats Holappa ¼ manttaalia

1613 mk http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2637345 Mats Holappa ¼ manttaalia

(1614-15 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2638796 Mats Håloppa

(1616 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2641450 Mats Hålap ¼ manttaalia

(1619 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2644797 Mats Hålap ¼ manttaalia

(1620 mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2645762 Mats Hålop ¼ manttaalia

1622 kylvä http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2647482 Madz Hollapa

(1621 kl) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2647128 Mats Hålappa

1627 tilik http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2653209 Mats Holappa ¼

(1633mk) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2655233 Tuomas Hålappa ¼ manttaalia

1642 tilik http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=12131080 Tuomas Holappa

1644 tilik http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=12159374 Tuomas Holappa ¼

1645 tilik http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=12164631 Ei Tuomasta, eikä muita Holappia

1648 mk http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=12286048 Tuomas Heikinpka Holappa

1650 tilik http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=13132739 Tuomas Holappa ¼

 

Niskankylä, ei ennen v. 1644 Holappia siellä

1644 tilik http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=12159374 ¼ Erik Holappa

1645 tilik http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=12164631 ¼ Erik Holappa

1648 mk http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=12286048 Erkki Matinpka Holappa

 

Vuotunki ei Holappia ennen v. 1633

1633 mk http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2655233 Paavali Holappa ½ mtl (mahdollisesti Paavali Siiran entinen tila)

1648 mk http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=12286048 Paavali Matinpka Holappa

1650 tilik http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=13132739 Paavali Holappa ½ mtl